„Cum funcționează viața” de Andrew Matthews

logo
Bine ai venit pe site-ul „Management-practic” !
[ Te pot ajuta să îți îmbunătățești abilitățile și, astfel, viața ]
Go to content

„Cum funcționează viața” de Andrew Matthews

Management practic
CUM FUNCȚIONEAZĂ VIAȚA   de  ANDREW MATTHEWS (comentată)
Editura Curtea Veche Publishing, București, 2017
Comentariile MELE sunt subliniate prin scris italic boldit și subliniat.
Poți aborda acest text în trei moduri:
1. Să îl lecturezi tot – adică extrase din textul autorului (între ghilimele) + comentariile mele+concluziile
2. Să lecturezi doar extrasele din textul autorului și concluziile
3. Să lecturezi doar concluziile.
Recomandarea mea este să lecturezi tot (oricum sinteza cărții este cam a 10 parte din textul original și economia de timp este substanțială!) și să completezi ceea ce ai citit cu videoclipurile de pe site-ul www.creativzidezi.ro ! Doar așa îți poți face o imagine completă și corectă asupra modului cum funcționează viața, în opinia a două persoane, autorul și eu și să compari cu modul în care crezi tu că funcționează viața!  Deciziile, și asupra lecturii și asupra vieții tale îți aparțin! Curaj și succes!
----------
E mai mult decât coincidență: „Fizica cuantică a demonstrat acum ceea ce maeștrii spirituali ne-au învățat de 3000 de ani încoace: gândurile influențează materia și toți și toate sunt interconectate.”
„Gândurile sun lucruri reale. Gândurile creează circumstanțele. Dar ... ceea ce contează cel mai mult este ce SIMȚI.”
„LUCRURILE BUNE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ CÂND TE SIMȚI BINE ... LUCRURILE RELE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ CÂND TE SIMȚI RĂU – și cum să ne simțim bine astfel încât să ni se întâmple și mai multe lucruri bune.” (ne învață această carte!)
„ ... toate depind de felul în care te SIMȚI. ... Viața ta nu este o loterie. Nu a fost niciodată.”
„Au fost scrise sute de cărți despre puterea subconștientului. ... Mesajul în toate aceste cărți este că gândirea este creativă și, cu cât te gândești mai mult la ceva – fie că îți dorești lucrul respectiv, fie că nu -, cu atât este mai probabil să se întâmple.”
----------
„Într-o luptă între puterea voinței și subconștient, subconștientul va câștiga întotdeauna.” Exemplul cu dieta: poți slăbi prin voință multe kilograme „dar până când subconștientul tău nu acceptă” ideea că ești, sau trebuie să fii slab „toată scăderea în greutate este temporară”.
„Nouăzeci și nouă la sută din forța creierului tău se află în acea parte a minții de care tu nu ești conștient. ... subconștientul este o arhivă imensă. Are programe cu care te-ai născut – care îți reglează respirația, ritmul cardiac și o mie de altfel de funcții ale organismului – și are programe pe care le-ai creat tu – precum mersul, vorbitul, tastatul, dansul, condusul și fluieratul. Cel mai ușor este să creezi programe noi până la vârsta de 6 ani.” Crearea de obiceiuri noi și renunțarea la obiceiurile vechi, neproductive, ne învață multe alte publicații dar până nu vom înțelege cu adevărat mecanismul intim de creare a obiceiurilor (care presupun că este similar cu acela al creării reflexelor condiționate) nu vom putea spune că o metodă sau alta este bună. Eu cred că mecanismul creării reflexelor condiționate este specific fiecărui individ în funcție de o serie de factori pe care trebuie să-i descopăr și, de aceea, procesul de creare a reflexelor (obiceiurilor) trebuie individualizat!
„... biocurenții copiilor sunt ... mai lenți, așa se explică de ce copii trăiesc în prezent. Până la șase ani ... absorbi informații peste informații fără pic de efort. ... copii nu au filtre, nu au bariere. Tot așa se explică și faptul că poți distruge un copilaș pe viață spunându-i că e prost. Indiferent ce îi spui unui copil de patru ani ... devine lege pentru el.” Studiul psihologiei vârstelor relevă, pe intervale de vârstă, etapele asimilării informațiilor la copii și adulți.
„Subconștientul explică mare parte din comportamentul urât. ... Un copil nu are conștiința unui adult ca să filtreze ceea ce este bine într-un film și ceea ce nu este bine în lumea reală (exemplul filmelor și jocurilor cu violență vizionate de copii care apoi devin copii problemă). Comportamentul este pur și simplu reprodus. SUBCONȘTIENTUL NU COMENTEAZĂ. ACCEPTĂ DOAR INFORMAȚIILE CA ATARE. Subconștientul tău preia instrucțiunile ad litteram.” Teoria mea, ȘI VOI DEMONSTRA ASTA, este că nu există decât INCONȘTIENT și CONȘTIENT. Putem, evident, să subîmpărțim fiecare din aceste două STĂRI (eu le consider stări precum stările de agregare ale apei!) ale creierului (minții) umane (și chiar voi face asta relevând o stare specială în care, conștienți fiind, inconștientul preia controlul pentru a asigura o reacție mai rapidă în caz de pericol iminent) dar în esență tot cele două sunt fundamentale. Ele corespund stării de SOMN și de VEGHE.
„Credințele tale vor învinge în cele din urmă puterea voinței.” (Aici, în lipsa unei definiții a „credințelor” interpretez că se referă la obiceiuri, tipare (reflexe formate condiționat) care se află în inconștiet (subconștient cum spune autorul)!)
----------
„Tiparele de la nivelul subconștientului sunt motivul pentru care istoria se repetă. Nimic ... nu poate fi pus pe seama coincidențelor. Fiecare atragem – și ne creăm – experiențele de viață prin programele subconștientului nostru.” Tiparele, alt termen care este frecvent abordat de diverși autori de publicații dedicate dezvoltării personale, este similar cu cele întâlnite anterior: credințe, convingeri, obiceiuri, programe, rutine, reflexe condiționate etc.
„Viața se desfășoară din interior spre exterior. Iată care este vestea bună: nu ești tiparele tale și POȚI SĂ-ȚI SCHIMBI TIPARELE.” În sensul acesta avem o sumedenie de vești bune care au fost abordate și de către alți autori: nu ești mintea ta, nu ești stomacul tău etc. Dar ce înseamnă asta de fapt? Însemnă că, de fapt, psihicul tău și vom vedea ulterior cum, poate controla aceste tipare (reflexe condiționate) care se creează legat de obiceiurile de a gândi, de a mânca etc. Totul este controlat mental și acesta este un proces complex, fundamentat pe crearea și actualizarea, pe parcursul vieții, a sistemului de valori și, plecând de la acesta, a sistemului de obiective (pe șapte orizonturi de timp diferite) și a mecanismelor de motivare, proces pe care îl voi descâlci pentru voi în NOUL MODEL DE DEZVOLTARE PERSONALĂ!
„Ca viața să ți se îmbunătățească, nu trebuie să stărui asupra felului în care ți-ai creat trecutul. Nu trebuie să îți faci griji pentru ce ai făcut „greșit”. Trebuie doar să înțelegi că ai ajutat la crearea lui și să începi să gândești și să simți diferit.” Un îndemn pe care îl revendic și care reflectă esența „puterii prezentului” este acesta: „Trăiește în prezent, învățând din trecut pentru a-ți asigura viitorul!”
----------
„Ne vedem cum vrem să ne vedem. ... Oamenii care gândesc negativ nu cred că gândesc negativ. Cred că sunt realiști.”
„Mulți oameni par fericiți și pozitivi, dar nu le știm niciodată gândurile ascunse. ... Gândurile ascunse sunt precum șobolanii. Vin întotdeauna în grup. Își face unul apariția și, până să te dezmeticești, ești luat cu asalt. ... Ai nevoie de o strategie de exterminare și aceasta este: ... în secunda în care ai primul gând negativ, trebuie să te întrebi: „La ce îmi folosește?”.” Este vorba despre la ce ne poate folosi (sau ce aspecte pozitive putem găsi pentru viața noastră dintr-o situație ipotetic neplăcută pe care, de fapt, o prefigurăm , gândindu-ne la ea.
Un gând negativ atrage altul. Un gând pozitiv atrage altul. Înainte să înceapă invazia, întreabă-te: „La ce îmi folosește asta?”.
„Iată ce înseamnă să fii REALIST:
• Se întâmplă lucruri groaznice.
• Oamenii fericiți au obiceiul să spună: „La ce îmi folosește asta?”
Îți rupi piciorul (lucrul groaznic). „La ce îmi folosește asta?” (ce spun oamenii fericiți)
• „Ajung să mă odihnesc și eu în sfârșit.”
• „Învăț să empatizez cu persoanele bolnave.”
• „O să citesc niște cărți interesante.”
Adică, a vedea partea plină a paharului sau, cum se spune: orice lucru rău are și partea (părțile) lui bună(e) – trebuie văzută(e) acest(e)a ca să fim fericiți într-o situație neplăcută!
„Ideea este că nu poți repara o viață întreagă de mâncat porcării (un exemplu din carte referitor la alimentație) în câteva zile și nu poți repara o viață întreagă de gândire negativă (alt exemplu din carte) în câteva zile – sau în câteva săptămâni.”
„Înainte de a respinge ideea conform căreia gândurile noastre determină calitatea vieții, ar trebui să ne întrebăm: „Am testat îndeajuns asta?”. Este vorba aici despre perseverență și despre înțelegerea faptului că pentru a înlocui cu succes un obicei (credință, reflex etc.) exercitat o lungă perioadă de timp este necesar un exercițiu destul de îndelungat (mai mare de 30 de zile după unii autori). Aici iarăși cred că este o chestiune individuală care depinde de mai mulți factori și care diferă de la persoană la persoană. Printre factori, de importanță majoră cred că este modul particular în care fiecare dintre noi învață!
Devii ceea ce gândești (Ești ceea ce gândești! Scrisă de Dr. Wayne W. Dyer – o vom studia! – este o interpretare personală a autorului la Tao Te King scrisă de Lao zi prin 5000 de ideograme chinezești; Tao = Calea, Te=forma și puterea, king=Cartea).
„Dar mulți renunță prea ușor. Am putea să ne întrebăm și: „Ce este gândul?”.”
----------
„Aici este problema: știința modernă se bazează pe temelia pusă de cel mai mare om de știință din istorie, Sir Isaac Newton. ... A făcut și multe experimente prin care a demonstrat influența minții asupra materiei. ... Știința modernă a ignorat total descoperirile lui Newton asupra naturii gândirii.”
„Acum există microscoape care ne permit să vedem în interiorul atomilor și am avut mari surprize. Am descoperit că:
• Atomii mici solizi nu sunt cu adevărat solizi. În realitate, sunt pachete de energie.
• Aceste pachete de energie apar și dispar.
• O singură particulă se poate afla în două locuri în același timp. Exact! Fix aceeași moleculă poate fi deopotrivă în bucătăria și în dormitorul tău exact în același moment.” Aici cred că autorul a interpretat greșit principiul incertitudinii al lui Haisenberg care afirmă în termeni neacademici că nu putem niciodată cunoaște, în același timp, și viteza și locul (direcția) unei particule ci doar cu o anumită probabilitate. Wikipedia dă următoarea interpretare populară pentru acest principiu care, cred eu, a fost preluată de autor: „Principiul incertitudinii este enunțat în mai multe feluri în cultura populară, de exemplu, prin afirmația că este imposibil de știut exact în același timp și unde se află un electron și unde se duce. Este corect în linii mari, deși nu se spune o parte importantă a principiului lui Heisenberg, care este limita cantitativă a incertitudinii. Heisenberg a spus că este imposibil să se determine simultan și cu precizie nelimitată poziția și impulsul unei particule, dar datorită faptului că valoarea constantei lui Planck este atât de mică, Principiul Incertitudinii se poate aplica doar mișcării particulelor atomice. Totuși, cultura adesea interpretează greșit acest lucru, spunând că este imposibil teoretic să se facă o măsurătoare perfect precisă.”
„Pășim pe teritoriul fizicii cuantice. Nu există așa-zisa materie solidă. ... Universul nu este ca o mașinărie mare, este mai degrabă ca un gând mare.”
„Ideea nebunească promovată de curentul New Age că totul este conștiință se dovedește a fi o știință de ultimă oră! Tu ești conștiință, totul în jurul tău este conștiință și ceea ce simți și gândești determină ceea ce obții în viață. ... Universul este un sistem de energie ce se echilibrează în mod constant. Faci parte din el. De fiecare dată când ai un gând ... înclini balanța. Sistemul se reechilibrează pe măsură ce gândurile se materializează.” Personal sunt de acord cu faptul că Universul (de fapt tot Cosmosul – vezi mai jos diferența!) este un sistem energetic complex, micro și macrocosmic care tinde mereu spre echilibru. De altfel, lucrul în care cred cu tărie este „Legea echilibrului universal! Există, din punctul meu de vedere, o interpretare și utilizare eronată, chiar și în psihologie, a termenului CONȘTIINȚĂ. Eu consider că este vorba despre conștiență, echivalentul stării de veghe. Conștiința este conținutul sistemului de valori al unui individ. Gânduri avem și în starea de inconștiență (somn) și în starea de veghe (conștiență). Nu văd în această carte o explicație plauzibilă a mecanismului prin care un gând al unui individ poate modifica Universul, nici chiar prin principiile fizicii cuantice.
„Gândurile sunt lucruri reale. Ele schimbă situațiile.”
„Universul a luat naștere ... într-una dintre următoarele trei posibilități:
1. Dumnezeu a creat Universul din nimic și nu știm cum.
2. Universul a explodat din nimic – teoria Big Bang.
3. Teoria Big Bang a fost ideea lui Dumnezeu – cu alte cuvinte, un big bang este o modalitate foarte productivă prin care Dumnezeu creează un Univers.”
„... Stephen Hawking ... despre crearea lucrurilor solide din nimic: Fără îndoială, cel mai remarcabil lucru dintre toate este că întregul, enormul univers, toate galaxiile fără număr, chiar și timpul, și spațiul, si forțele naturii însăși s-au materializat pur și simplu din nimic.”
„Nimic din ce e legat de Cosmos nu este logic. Nimic din ce e legat de viața însăși nu este logic. ... Universul nu este logic. Este magic.”
Teoria mea despre Cosmos este alta: Cosmosul este infinit. Cosmosul este populat cu un număr infinit de formațiuni de genul celei din fotografia de mai jos – stânga sus –, de diferite dimensiuni, care se influențează reciproc – dreapta sus.
Partea de sub Big Bang este o gaură neagră care „absoarbe” toate corpurile cerești care se deplasează pe liniile de forță (săgeata verde) și pe altele ale unor formațiuni cu care interacționează și asupra cărora are forță de atracție. Materia se „condensează” după teoria Big Bang – se diminuează până la dispariția distanțelor dintre particulele din care sunt alcătuiți atomii ajungând la o masă extraordinar de mare într-un spațiu extrem de mic (un infinit în nimic!). Pe partea cealaltă a găurii negre (și astfel se explică ce se întâmplă cu materia intrată în această gaură) materia expulzează într-un Big Bang (partea de deasupra Big Bang-ului) luând o traiectorie pe una dintre liniile de forță ale formațiunii (pe care o numesc „gaura neagră în oglindă”). Modelul este similar cu modelul unui magnet cu liniile de câmp ale acestuia (sub gaura neagră în oglindă). În Cosmos există o distribuție aleatorie de astfel de găuri negre în oglindă, de diferite dimensiuni și în diferite poziții (poate chiar într-o mișcare Browniană) – imaginea din dreapta reprezintă un fragment de Cosmos „populat” cu astfel de formațiuni care interacționează pe fundalul „materiei negre”. Este ilustrat astfel și conceptul „Multivers” dar care nu se limitează la 11 cât a rezultat din ultimele calcule ale matematicienilor astronomi ci tot în număr infinit!
Punctul albastru din imaginea găurii negre în oglindă este Pământul (evident disproporționat ca dimensiune față de aceea a Universului din care face parte). L-am figurat în acea poziție pentru că acolo, conform conformației găurii negre în oglindă, Pământul se îndepărtează de celelalte corpuri cerești.  Acolo ar fi la circa 13,5 miliarde de ani de la Big Bang cât au calculat savanții. Mai rămâne de explicat de ce viteza cu care se îndepărtează este în creștere și nu în scădere. Pot fi mai multe explicații: zona aceea este atrasă de o altă formațiune mai mare cu o forță gravitațională mai puternică sau forța cu care expulzează continuu Big Bang-ul crește din cauza absorbției pe partea opusă a unei cantități din ce în ce mai mari de materie care „condensează” sau altele. Apropiata lansare a unui satelit dedicat studierii acestei probleme va elucida cu siguranță misterul.

----------
„Atragem oamenii și circumstanțele care se potrivesc felului în care ne simțim. Când ne simțim fericiți, atragem circumstanțe pozitive și când ne simțim supărați și nervoși, atragem evenimente care ne fac să ne simțim și mai rău.”
„Trebuie să știi regulile, și anume: ATÂT TIMP CÂT TE SIMȚI RĂU, VIAȚA ÎȚI SARE ÎN CAP. Ori de câte ori radiezi gânduri NEGRE viața te lovește din toate părțile. Când ești stresat, furios sau când te simți ca o victimă, viața te lovește și mai mult. Când ești fericit, viața și oamenii te răsplătesc în cele mai neașteptate feluri.”
„GÂNDURILE din capul tău devin UN SENTIMENT în inima ta. Ai aproximativ 50.000. de gânduri pe zi (calculul e simplu: circa 1 gând pe secundăx3600 secunde pe orăx16 de ore=54.000 ”). Din cele 50.000 de gânduri, e clar că unele sunt negative. Un gând răzleț, în treacăt, n-o să te facă bogat sau sărac, fericit sau mizerabil. Dar mai multe gânduri deja schimbă datele problemei. O mulțime de gânduri similare ... se transformă într-un sentiment care nu te părăsește o zi, o săptămână sau o viață întreagă.” (despre sentimente vom studia cartea „Stările sufletești” scrisă de Cristophe André!).
„Ce simți față de tine însuți determină calitatea experienței tale. ... dacă ești invadat de o energie care spune „Viața e nasoală”, atunci viața îți va oferi experiențe din registrul „Viața e nasoală”. (nu agreez cuvântul „nasol” și nici altele din același registru! Un cunoscut de al meu, la un workshop pe teme de marketing și leadership ne-a întâmpinat pe toți cursanții cu expresia „viața este cruntă!”. Mi se pare mult mai civilizat chiar dacă este la fel de „negru”!) gândurile înălțătoare vor atrage experiențe înălțătoare. Nu poți determina natura exactă a tuturor experiențelor după modul în care te simți – pe cine întâlnești și exact ce se întâmplă -, dar tu determini CALITATEA experiențelor tale.”
Când ai trăit situații în care te-ai simți foarte bine „viața era diferită, aproape magică. ... Erai optimist. A fost mai ușor să te confrunți cu provocările, aveai mai multă energie și oamenii erau mai drăguți. ... Pur și simplu te SIMȚEAI mai bine, iar sentimentele tale au creat circumstanțe mai bune. Apoi, treptat, lucrurile au revenit la normal ... nivelul energiei a scăzut – poate că ai suferit o dezamăgire, două – și ai revenit la normal.”
„Dar unii oameni nu revin niciodată la vechiul normal. Încep un nou capitol al vieții și creează un nou normal ... Cu alte cuvinte, continuă să SE SIMTĂ BINE. Și astfel ajung să fie unele dintre acele persoane care au o viață de basm, care transformă înfrângerile în victorii și care întâlnesc întotdeauna persoanele potrivite la momentul potrivit.”
„Pentru a obține ceea ce îți dorești, trebuie, mai întâi, să simți ceea ce îți dorești de parcă deja s-ar fi împlinit. ... Poate fi (ca o rugăciune), dar de obicei nu este.” (mi s-a prezentat această teorie, sub diferite forme, la diferite training-uri de dezvoltare personală la care am participat, evident cu diferiți traineri, dar niciunul nu ne-a detaliat și cum să „simțim” acest lucru! Cred că este un mecanism psihic ceva mai complex care poate să te transpună într-o stare de spirit viitoare pe care o anticipezi ca fiind aceea corespunzătoare succesului iar inconștientului îi revine sarcina să găsească „drumul” acțiunilor care să te ducă acolo!)
„Civilizațiile tradiționale de peste tot din lume recunosc puterea sentimentului. ... Călugării budiști tibetani știu că să te rogi SIMȚIND CĂ RUGĂCIUNEA ȚI-A FOST ASCULTATĂ este cea mai puternică formă de rugăciune.”
„Sentimentul este rugăciunea. Așa funcționează viața.” (acesta pare să fie, până la acest moment, răspunsul la întrebarea din titlul cărții; să vedem până la sfârșit!)
„De ce musulmanii, hindușii, creștinii budiști și evreii – indiferent că sunt fundamentaliști, ortodocși, neortodocși, charismatici, neo-charismatici sau metrosexuali – cred în rugăciune? Pentru că nu are legătură cu grupul din care fac parte sau cu religia adoptată și nici cu cuvintele. Ci cu sentimentul. Când sentimentul se potrivește perfect cu obiectivul tău – sau, cu alte cuvinte, când orice îndoială este îndepărtată -, atunci scopul este îndeplinit.”
„Afirmațiile sunt fraze pozitive pe care ni le repetăm la nesfârșit. ... Unii se încred orbește în ele. Alții jură că sunt o pierdere de energie. Cum se explică asta? Se explică prin faptul că nu cuvintele sunt importante, ci sentimentul. Afirmațiile fără sentiment SUNT inutile, e ca și cum ai psalmodia niște numere de telefon. Dar dacă îți simți afirmațiile, ... dacă le simți și le crezi, viața ți se va îmbunătăți.”
„Când începi să depășești orice problemă? Doar atunci când începi să te simți plin de speranță. PRIMUL lucru care se întâmplă este un licăr de speranță. Apoi poate primești vreo încurajare de la vreun prieten. Începi să te simți mai bine. Citești o carte. Faci o plimbare lungă. Te simți și mai bine. Începe să apară și inspirația. Sosesc și alții să dea o mână de ajutor. Ești pe drumul cel bun. Dar la început ai nevoie de acel licăr de speranță, de puțină credință. (nu în sensul religios al cuvântului ci în faptul că vei izbândi) Doar ATUNCI lucrurile încep să se îmbunătățească. Totul se întâmplă DUPĂ ce începi să te simți mai bine.” (am vrut să comentez acest pasaj dar am citit capitolul până la capăt și voi face la finalul capitolului!)
„Pe scurt. Experiența vine după sentiment. Sentimentul este rugăciunea.”
„Misiunea ta este să te SIMȚI iubit – nu să-ți DOREȘTI să ai parte de dragoste, ci SĂ SIMȚI CĂ O AI acum – imaginându-ți relația perfectă și fiind bun cu propria persoană.”
„Când începi cu sentimentul, Universul va începe să se organizeze singur în jurul tău. Oportunitățile vor bate la ușă. Vei fi pe val.” (Asta seamănă cu teoria din „Secretul”! Am serioase îndoieli că lucrurile stau așa!)
„Pe scurt. Dacă vrei să ți se întâmple ceva, trebuie mai întâi să simți că ți se întâmplă.”
„Ești o minge complexă de energie. Această minge de energie include toate gândurile, dorințele și fricile pe care le-ai avut vreodată. Energia îți creează viața, secundă după secundă. Nu trebuie să ai răspunsuri la toate întrebările – dar trebuie într-adevăr să nu te zbați, să nu îți mai faci griji și să te relaxezi.”
„Pe scurt. Când ne simțim bine, se întâmplă lucruri bune.” (Toată povestea asta seamănă cu un experiment din psihologie care sună cam așa: dacă te interesează, de exemplu să îți cumperi o anumită marcă de mașină vei constata că observi trecând pe stradă foarte multe mașini din acea marcă de parcă s-ar fi înmulțit subit. Adevărul este că nu s-au înmulțit atât de spectaculos ci ține de faptul că, semnalând inconștientului faptul că ești interesat de o anumită marcă de mașină, acesta focalizează atenția pe mașinile cu marca respectivă și trece mai ușor „cu vederea” peste celelalte. Este un mod de funcționare al minții umane pe care voi încerca să-l deslușesc pentru voi. Revenind la afirmațiile din cartea pe care o analizăm (afirmații fără demonstrații!) faptul că ne fixăm gândurile asupra unui lucru pe care îl dorim însemnă că ne programăm inconștientul ca, din mulțimea situațiilor prin care trecem să se focalizeze cu precădere asupra acelor care corespund în cea mai mare măsură dorințelor noastre. Fiind relaxat și simțindu-te bine îți „programezi” inconștientul să se focalizeze asupra acelor persoane și situații care corespund stării relaxate, de bine pe care o ai. Cam așa văd eu explicate lucrurile în spiritul acestei cărți. Să vedem mai departe dacă este așa!)
„Mă întrebi: „Cum aș putea să mă simt bine când mă simt îngrozitor?” Nu poți, într-adevăr. Dar nu e necesar. Faci un prim pas. ... un clasament al emoțiilor sub formă de scară ierarhică, cu cele pozitive în frunte, ar arăta cam așa:
10. Iubire și bucurie
 9. Fericire
 8. Optimism
 7. Mulțumire
 6. Pesimism
 5. Dezamăgire
 4. Griji
 3. Furie
 2. Ură și răzbunare
 1. Teamă și durere
Următoarea întrebare ar fi: „Cum trec de la teamă la bucurie?” ... Pur și simplu treci la următoarea viteză. Nu sari de la ură la bucurie peste noapte – dar poți să treci de la ură la furie. Și furia este mai puțin neplăcută decât ura. Este un progres.”
„Așa funcționează viața – pas cu pas, treaptă cu treaptă. ... Dacă te poți simți puțin mai bine astăzi și încă un pic mai bine mâine, atunci este suficient.”
„Poate că nu este corect ( ... dacă sunt bolnav sau am dureri cum aș putea să mă simt fericit și optimist) – dar este o lege a vieții: ca să se îmbunătățească circumstanțele, mai întâi trebuie să te simți mai bine. (Partea asta mă duce cu gândul la autosugestie și la placebo!)
„De ce ar trebui să mă SIMT plin de succes și iubit înainte să pot FI plin de succes iubit?”  ... „iată explicația maeștrilor spirituali: ești parte din toate. Nimeni nu te oprește să ai orice. Dumnezeu nu te oprește să ai orice. Ai deja tot ce îți dorești, doar că nu ești conștient de asta. Singurul lucru care îți stă în cale este reprezentat de CREDINȚELE TALE. Când îți schimbi credințele – și cum totul este vibrație (chestia asta cu vibrația este luată tot din mecanica cuantică!), asta înseamnă atunci când îți schimbi vibrația -, obiectivele încep să ți se îndeplinească unul după altul.” (Cum îți schimbi vibrația întreb? Simțind înainte de a ți se întâmpla? E cam trasă de păr! Este adevărat că anumite credințe, numite limitative, te pot împiedeca să-ți atingi obiectivele dar acestea sunt obiceiuri „proaste”, neproductive pentru tine (reflexe condiționate) care pot fi schimbate printr-o muncă de creare de noi obiceiuri care să le înlocuiască pe cele vechi și nu încercând să simți ceva contrar a ceea ce trăiești la un moment dat! dar, probabil, îmi scapă mie ceva. Să vedem mai departe!)
„Ai observat că lucrurile arată cel mai sumbru exact înainte de a începe să se îmbunătățească? ... Cu cât este mai mare obiectivul, cu atât mai întunecat ajunge. ... Cea mai întunecată oră este adesea înainte de răsărit. ... Acest întuneric înainte de răsărit este cunoscut drept ceasul al doisprezecelea.” (Aici este clar o speculație! Este similar cu următoarea anecdotă: Întrebare: de ce găsești întotdeauna un lucru în ultimul loc în care îl cauți? Răspuns: pentru-că după ce îl găsești nu îl mai cauți! Așa și aici: este normal ca situația pe care ai avut-o înainte de a începe să ieși din ea să fie cea mai rea pentru că de acolo începi să te redresezi. Ca să fiu elegant este o „abureală”.
În ceea ce privește obiectivele eu le împart în 7 categorii: imediate – de supraviețuire; pe termen foarte scurt: câteva zile; pe termen scurt-mediu: câteva luni până la un an; pe termen mediu 1-3 ani; pe termen mediu-lung: 3-10 ani; pe termen lung: 10-30 ani și pe viață=scopul, sensul vieții. De ce așa multe? Pentru că am considerat că fiecare obiectiv are un corespondent în CONECTOM – îi corespunde un circuit cerebral – cu un anumit nivel de prioritate. Pentru a stabili corect prioritățile este necesar ca intervalele de timp pentru care sunt stabilite obiectivele să fie suficient de „rafinate” altfel stabilirea priorităților nu ar funcționa corect: inconștientul ar putea desemna ca prioritare obiective care nu sunt urgente și ar putea aștepta în detrimentul unora „de supraviețuire” de exemplu.)
----------
„Legea atracției”
„Mintea ta este precum un aisberg: forța există în partea pe care nu o vezi. Fiecare gând și fiecare sentiment pe care le-ai avut vreodată se află în subconștientul tău (de fapt inconștientul). Îți conduc viața. Așa că întrebarea este: „Cum îmi programez subconștientul să creez și să atrag ce vreau?””
„Răspunsul ... este că SENTIMENTELE reprogramează subconștientul. ... Neville Goddard .. în cartea sa Feeling is the Secret:
Ideile sunt imprimate în subconștient prin intermediul sentimentului. Nicio idee nu poate fi imprimată în subconștient până când nu este simțită ... Subconștientul este pântecul creației ... Nu schimbă niciodată ideea primită, dar întotdeauna îi dă formă.”
„Indiferent ce schimbări vrei să faci în viața ta, trebuie să le simți. După cum spune Gandhi: „Noi trebuie să fim schimbarea pe care dorim să o vedem.””
„Cum adică gândurile și sentimentele MELE atrag lucrurile? ... MATERIA este, de fapt, vibrație. Totul este vibrație! Și, desigur, vibrația este energie. ... Pentru ca Legea atracției să funcționeze – sau măcar pentru ca noi să o luăm serios în considerare - , fiecare bucățică de materie din Univers ar trebui să aibă o frecvență diferită de oricare altă bucățică.”
„Principiul de excluziune al lui Pauli Fizica ne învață că toți electronii au trei proprietăți: a) nivel de energie, b) mișcare de spin și c) orbital. Fizicienii folosesc nivelul de energie, spinul și orbitalii pentru a calcula „numărul cuantic” al unui electron. Pauli a descoperit că DOI ELECTRONI DIN UNIVERS NU POT AVEA ACELAȘI NUMĂR CUANTIC!” (Am căutat pe Wikipedia și am găsit următoarele afirmații: „Acesta (principiul de excluziune al lui Pauli) afirmă că doi fermioni identici nu pot ocupa aceeași stare cuantică simultan. O formulare mai riguroasă a acestui principiu este că, pentru doi fermioni identici, funcția de undă totală este antisimetrică. Pentru electronii dintr-un singur atom, înseamnă că doi electroni nu pot avea aceleași patru numere cuantice, adică dacă n, l, și ml sunt aceleași, atunci ms trebuie să fie diferit, astfel încât electronii să aibă spin opus. (Am făcut această subliniere cu caractere mult mai mari pentru a sublinia că autorul, deliberat sau nu a denaturat atât principiul lui Pauli cât și consecințele lui. Nu este vorba de faptul că doi electroni din Univers nu pot avea... ci doi electroni DINTR-UN SINGUR ATOM, ceea ce este cu totul altceva! De aici tot raționamentul autorului se năruie, adică afirmațiile de mai jos nu au susținerea științifică pe care vrea să le- confere autorul!)
„Când lustruiești un măr, când îți săruți iubitul, când îți blestemi vecinul, când îți ierți fratele, când te scarpini pe spate, trimiți reacții în lanț de-a lungul Universului. De fiecare dată când unul dintre cele șapte miliarde de oameni de pe Pământ are un gând trecător, electronii din Univers se ajustează. De fiecare dată când ai un gând, electronii din Cosmos se ajustează. Universul nostru se rearanjează la fiecare milisecundă, reechilibrându-se constant. ... Nu suntem niște rotițe izolate într-o mașinărie imensă. Suntem învăluiți într-o pătură imensă, însuflețită. Unii o numesc conștiință. Dacă fiecare electron are o vibrație unică, atunci orice lucru are o vibrație unică. Știința confirmă învățămintele lui Buddha, ale lui Aristotel și ale lui Iisus HRISTOS:
• Totul din Univers este interconectat.
• Gândul nu doar afectează materia, gândul este materie.
... Orice ai în viața ta în secunda aceasta este ceva ce tu ai creat. Cu vibrația ta, tu le-ai atras pe toate. Asta înseamnă că atunci când schimbi ceea ce simți , schimbi ce se va întâmpla. Acum mă vei întreba: „Cum ne schimbăm starea?” Când vom găsi o cale să:
• căutăm lucruri bune în fiecare zi;
• încetăm să dăm vina pe ceilalți;
• încetăm să dăm vina pe noi;
• încetăm să ne facem griji;
• vedem binele din oameni.”
(Am prezentat mai pe larg acest capitol pentru-că, în mare parte este esența cărții. Aceste idei le-am găsit și la alți autori și am un punct de vedere personal legat de acestea. În primul rând încercarea, nereușită zic eu, de a da un fundament științific, o susținere prin mecanica cuantică a acestei legi a atracției care altfel, nu are niciun suport științific sau, în orice caz, nu este cel invocat. Așa cum am arătat mai sus se pornește de la o interpretare eronată, vreau să cred, nu de la una denaturată cu bună știință a principiului lui Pauli și de aici se imaginează un mod de interpretare. Am folosit cuvântul „imaginează” ca să nu folosesc altele mai tari cum ar fi fabulează sau chiar speculează. Fiindcă interpretarea acestei legi este mai mult de natură psihologică și ține mai puțin de matematică și fizica cuantică rigurozitatea explicației este mult mai laxă lăsând loc la tot felul de interpretări și nuanțări. În ce mă privește sunt de acord cu afirmațiile că „Totul în Univers este interconectat” și „Gândul nu doar afectează materia, gândul este materie.” Descrierea Cosmosului așa cum am făcut-o mai sus cred că dă o imagine, chiar dacă palidă la acest nivel de descriere, a modului în care componentele Cosmosului sunt interconectate. A doua afirmație este, și după părerea mea, reală. De ce gândul este materie? Pentru că gândurile se formează în creier. Creierul este materie. Voi da o descriere succintă aici a conceptului meu urmând ca într-o lucrare dedicată să detaliez și să argumentez științific dar o manieră mult mai riguroasă decât ce am văzut mai sus. Așa cum constatăm fiecare viața noastră alternează între două stări: starea de somn în care suntem inconștienți și starea de veghe în care suntem conștienți. Percepem faptul că gândim doar în starea de veghe și, uneori când ne trezim și ne amintim visul sau frânturi din el. Și visele sunt gânduri. Mai percepem ceva: faptul că aceste gânduri se succed unele după altele și, aparent cel puțin, nu putem avea două gânduri simultan. Unele gânduri se repetă la diferite intervale de timp dar, între repetări, există alte gânduri. Revenim la cele două stări ale creierului (minții) nostru (noastre)! În starea de veghe, de conștiență, aceea în care percepem gândurile, în creierul nostru care este materie se produc anumite modificări electrice și chimice. Dar ce este creierul de fapt? Este un ghem de câteva mii de miliarde de neuroni care sunt interconectați între ei prin niște terminații numite dendrite. Un neuron poate fi conectat cu până la alte zece mii de neuroni formând astfel niște lanțuri de neuroni interconectați numite circuite cerebrale (neuronale). Numărul acestor circuite neuronale este imens ceea ce permite ca fiecărei informații receptate pe tot parcursul vieții omului, din afara sau interiorul organismului, să i se aloce câte un circuit neuronal. Circuitele neuronale se conectează între ele alcătuind CONECTOMUL. Informația receptată sau generată (gândul) este transmisă în creier prin impulsuri electrochimice de la un neuron la altul, de la un circuit neuronal la altul pentru a coordona întregul organism. Tot creierul (toate circuitele cerebrale) au o oscilație cu o frecvență cuprinsă între 0 și circa 20 de oscilații pe secundă (hertzi). Stării de somn îi corespund oscilații între 0 și 14 hertzi iar stării de veghe îi corespund oscilații între 14 și 20 de hertzi). Gândurile nu sunt altceva decât circulația informațiilor în creier, pe fondul oscilației circuitelor cerebrale, respectiv transmiterea de impulsuri electrochimice de la un neuron la altul, de la un circuit cerebral la altul. Nu intru acum în detalii dar acest lucru este demonstrat științific. Să nu vă imaginați că aceste oscilații însemnă că acest creier de care dispunem se zgâlțâie în cutia craniană cu frecvențele amintite. Nu. Este vorba de faptul că fiecare neuron își schimbă polaritatea electrică din interiorul și exteriorul membranei celulare cu frecvențele menționate prin transferul în și din interiorul celulei de ioni ai unor substanțe chimice: Na, Cl, Ca etc. Deocamdată atât. Am încercat să fiu cât mai puțin „tehnic” pentru a fi pe înțelesul cât mai multor persoane.
Afirmațiile legate de modul în care ne putem schimba starea cred că sunt corecte dar nu țin de fizica cuantică și/sau „conștiința universală” ci de crearea unor obiceiuri (reflexe condiționate) care să ne permită să „funcționăm” în interesul nostru!)
----------
„Când legea atracției nu funcționează”
(Deja, faptul că o lege – care, prin însăși faptul că este o lege obiectivă a naturii, ar trebui să funcționeze în permanență – este posibil să nu funcționeze, mă duce deja cu gândul că această așa zisă „lege” este o speculație a unor situații particulare care s-au petrecut izolat și care, forțat, au fost ridicate la rang de lege!)
„Când legea atracției pare (aici nuanțează – spune că „pare” să nu funcționeze) să nu funcționeze, se întâmplă de obicei din cauză că:
• am ales un obiectiv care nu ne entuziasma cu adevărat;
• ne-am împotmolit în marșarier – asta însemnând că ne-am concentrat pe LIPSA a ceva;
• am ales obiective despre care nu credeam că sunt posibile.”
„EMOȚIA îți pune visurile în mișcare. ... entuziasmul te ajută în viața și în planurile tale.”
„Uneori, ne alegem un obiectiv despre care credem că ne entuziasmează, dar de fapt nu este așa. Dacă un obiectiv nu ne entuziasmează, nu ne gândim în permanență la el, deci nu îl atragem. Exemplul perfect este cel cu milionul de dolari. Oricine ar spune că milionul de dolari este foarte incitant, dar de fapt este plictisitor. ... incitant este CE POȚI FACE cu un milion de dolari ... Oamenii care reușesc nu visează bani. Visează cum îi vor face și ce vor face cu ei. Îi simt până în măduva oaselor. Trebuie să te imaginezi trăindu-ți obiectivele îndeplinite.” (Acum câțiva ani am participat la un bootcamp în cadrul căruia unul din traineri ne-a prezentat și solicitat apoi să exersăm următoarea situație: să ne stabilim un obiectiv pe care dorim să-l îndeplinim și termenul în care credem că îl vom realiza; să facem atâți pași în față câți ani credem că va dura atingerea obiectivului și să încercăm să „trăim” emoția pe care o vom avea la momentul îndeplinirii obiectivului – numai emoții pozitive: bucurie, fericire, entuziasm etc.; cu starea de spirit de la momentul – ipotetic – de realizare a obiectivului ni s-a cerul să facem pașii înapoi către momentul actual dar să ne păstrăm starea de spirit; ni s-a spus că menținerea acestei stări de spirit pe tot parcursul drumului către realizarea obiectivului – respectiv să SIMȚIM permanent starea de spirit a succesului – va atrage după sine realizarea lui. Sincer, nu am putut „trăi” cu adevărat acest exercițiu. După câțiva ani, făcând câteva ședințe de psihoterapie (mai mult din curiozitate decât din necesitate) am avut surpriza că, în ultima ședință, psihologul m-a pus să fac același exercițiu dar având ca obiectiv starea mea psihică la finalul intervalului de timp ales! M-am mai documentat citind diferite manuale de psihologie și am constatat că, de fapt, să-ți imaginezi trăind obiectivele îndeplinite, este o tehnică de psihoterapie.)
„... adesea credem că ne gândim la ceea ce ne dorim și așteptăm ca Legea atracției să-și facă treaba, dar de fapt ne înconjurăm de vibrația „EU NU AM ...”. și astfel ne îndepărtăm de ceea ce ne dorim.
Deci care sunt unele dintre gândurile tipice de LIPSĂ?
• Mi-aș dori să fiu bogat.
• Mi-aș dori să am încredere în mine.
• Mi-aș dori să am alt job.
• Mi-aș dori să am un soț iubitor și atent. Mi-aș dori să fiu sănătos.
• Unde e nenorocita mea de pizza?
Cum știi că acestea sunt afirmații specifice de LIPSĂ? Pentru că de fiecare dată când o repeți pe oricare dintre ele, te simți rău. Și când te simți rău, ai parte și de mai multe lipsuri.”
„Să te gândești la LIPSA prosperității este exact opusul gândului la prosperitate.”
„De unde știu dacă gândirea mea creează rezultate bune? Este atât de simplu, că este ridicol. Dacă te simți BINE când te gândești la obiectivul tău, creezi lucruri bune. Dacă te simți RĂU când te gândești la obiectivul tău, creezi ceea ce nu îți dorești.
Îți impresionezi subconștientul prin ceea ce SIMȚI – doar atât. Misiunea ta este să TE SIMȚI BINE ÎN FIECARE MOMENT. Misiunea ta este să te simți bine de fiecare dată când te gândești la ce vrei.”
„Dacă tu crezi că obiectivul tău este posibil, te simți bine gândindu-te la el. Pentru-că te simți bine, te gândești adesea la el. Te simți în largul tău gândindu-te la el. Ne îndeplinim obiectivele cu care ne simțim în largul nostru.”
Dar ce se întâmplă dacă nu crezi că un lucru este posibil? Te simți prost gândindu-te la el. Așa că nu te mai gândești la el. Și, prin urmare, nu îl atragi. Mă întrebi: „CUM aș putea să mă simt bine? Cum aș putea crede în orice lucru bun, când viața mea a fost atât de dezamăgitoare?”. Îți dezvolți mușchii subconștientului precum îți dezvolți orice alt mușchi. Exersezi cu lucrurile obișnuite. Exersezi simțindu-te bine cu tot ce faci, în fiecare zi. Îți stabilești zilnic obiective mai mici. Pas cu pas. ... Lumea răspunde pozitiv, oportunitățile răsar din cele mai ciudate „coincidențe”, și problemele imposibile se evaporă.”
„Problema ta nu este să îți dai seama cum. Misiunea ta este doar să-ți asumi sentimentul.”
(Să recapitulăm: dacă vrei să ți se îndeplinească un obiectiv întâi trebuie să-ți alegi unul posibil; apoi trebuie te gândești la el ca și cum l-ai realizat deja; apoi trebuie să te gândești la el nu ca la o lipsă ci să te simți bine când te gândești la el astfel creezi lucruri bune; pentru că te simți bine când te gândești la el te gândești adesea la el; misiunea ta este să te simți bine în orice moment, doar să-ți asumi sentimentul, nu să îți dai seama cum. „Este atât de simplu, că este ridicol”. El, autorul a spus-o! Eu nu cred că mai am ce adăuga!)
----------
CONCLUZII
1. LUCRURILE BUNE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ CÂND TE SIMȚI BINE ... LUCRURILE RELE ȚI SE ÎNTÂMPLĂ CÂND TE SIMȚI RĂU.
2. Cu cât te gândești mai mult la ceva – fie că îți dorești lucrul respectiv, fie că nu -, cu atât este mai probabil să se întâmple.
3. Într-o luptă între puterea voinței și subconștient, subconștientul (credințele) va câștiga întotdeauna.
4. Credințele tale vor învinge în cele din urmă puterea voinței.
5. Tiparele (credințele) de la nivelul subconștientului sunt motivul pentru care istoria se repetă. Nimic ... nu poate fi pus pe seama coincidențelor. Fiecare atragem – și ne creăm – experiențele de viață prin programele subconștientului nostru.
6. Iată care este vestea bună: nu ești tiparele tale (credințele) și POȚI SĂ-ȚI SCHIMBI TIPARELE.
7. Un gând pozitiv atrage altul. Un gând negativ atrage altul. Înainte să înceapă invazia (gândurilor negative), întreabă-te: „La ce îmi folosește asta?”.
8. Înainte de a respinge ideea conform căreia gândurile noastre determină calitatea vieții, ar trebui să ne întrebăm: „Am testat îndeajuns asta?”.
9. Devii ceea ce gândești. Dar mulți renunță prea ușor.
10. GÂNDURILE din capul tău devin UN SENTIMENT în inima ta.
11. Ce simți față de tine însuți determină calitatea experienței tale. ... dacă ești invadat de o energie care spune „Viața e rea” (în traducere „nasoală” dar nu agreez cuvântul), atunci viața îți va oferi experiențe din registrul „Viața e rea” ... gândurile înălțătoare vor atrage experiențe înălțătoare. Nu poți determina natura exactă a tuturor experiențelor după modul în care te simți – pe cine întâlnești și exact ce se întâmplă -, dar tu determini CALITATEA experiențelor tale.
12. ... unii oameni ... continuă să SE SIMTĂ BINE. Și astfel ajung să fie unele dintre acele persoane care au o viață de basm, care transformă înfrângerile în victorii și care întâlnesc întotdeauna persoanele potrivite la momentul potrivit.
13. ... să te rogi SIMȚIND CĂ RUGĂCIUNEA ȚI-A FOST ASCULTATĂ este cea mai puternică formă de rugăciune. Sentimentul este rugăciunea. Așa funcționează viața.
14. Când începi să depășești orice problemă? Doar atunci când începi să te simți plin de speranță.
15. Misiunea ta este să te SIMȚI iubit – nu să-ți DOREȘTI să ai parte de dragoste, ci SĂ SIMȚI CĂ O AI acum – imaginându-ți relația perfectă și fiind bun cu propria persoană.
16. Când începi cu sentimentul, Universul va începe să se organizeze singur în jurul tău. Oportunitățile vor bate la ușă. Vei fi pe val.
17. Dacă vrei să ți se întâmple ceva, trebuie mai întâi să simți că ți se întâmplă.
18. Așa funcționează viața – pas cu pas, treaptă cu treaptă. ... Dacă te poți simți puțin mai bine astăzi și încă un pic mai bine mâine, atunci este suficient.
19. Cum îmi programez subconștientul să creez și să atrag ce vreau? Răspunsul ... este că SENTIMENTELE reprogramează subconștientul. Indiferent ce schimbări vrei să faci în viața ta, trebuie să le simți. După cum spune Gandhi: „Noi trebuie să fim schimbarea pe care dorim să o vedem.”
20. Uneori, ne alegem un obiectiv despre care credem că ne entuziasmează, dar de fapt nu este așa. Dacă un obiectiv nu ne entuziasmează, nu ne gândim în permanență la el, deci nu îl atragem. Exemplul perfect este cel cu milionul de dolari. Oricine ar spune că milionul de dolari este foarte incitant, dar de fapt este plictisitor. ... incitant este CE POȚI FACE cu un milion de dolari ... Oamenii care reușesc nu visează bani. Visează cum îi vor face și ce vor face cu ei. Îi simt până în măduva oaselor. Trebuie să te imaginezi trăindu-ți obiectivele îndeplinite.
21. De unde știu dacă gândirea mea creează rezultate bune? Este atât de simplu, că este ridicol. Dacă te simți BINE când te gândești la obiectivul tău, creezi lucruri bune. Dacă te simți RÂU când te gândești la obiectivul tău, creezi ceea ce nu îți dorești.
22. Misiunea ta este să TE SIMȚI BINE ÎN FIECARE MOMENT. Misiunea ta este să te simți bine de fiecare dată când te gândești la ce vrei.
23. Cum aș putea crede în orice lucru bun, când viața mea a fost atât de dezamăgitoare?”. Îți dezvolți mușchii subconștientului precum îți dezvolți orice alt mușchi. Exersezi cu lucrurile obișnuite. Exersezi simțindu-te bine cu tot ce faci, în fiecare zi. Îți stabilești zilnic obiective mai mici. Pas cu pas. ... Lumea răspunde pozitiv, oportunitățile răsar din cele mai ciudate „coincidențe”, și problemele imposibile se evaporă.
24. Problema ta nu este să îți dai seama cum. Misiunea ta este doar să-ți asumi sentimentul.

There are no reviews yet.
0
0
0
0
0

Back to content