Dumnezeu vorbește limbajul iubirii tale
Published by Mihai Marcel Botez in Carte, Cunoaștere, Cultură, Educație · 21 July 2018
Tags: Despre, dezvoltare, personală, ca, mod, der, viață
Tags: Despre, dezvoltare, personală, ca, mod, der, viață
DUMNEZEU VORBEȘTE LIMBAJUL IUBIRII TALE Cum să simți și să împărtășești iubirea divină
GARY CHAPMAN
Editura CURTEA VECHE PUBLISHING, București, 2017
Deși nu dă o definiție de dicționar a iubirii autorul o descrie, referitor la iubirea părinților pentru copii și a bunicilor pentru nepoți, ca fiind „o parte intrinsecă a ceea ce suntem ca ființe omenești. Cu toții suntem de acord că iubirea părinților face parte din natura umană. Nu este un sentiment pe care îl obținem în urma unor eforturi. Dar această iubire nu este doar o chestiune genetică, deoarece părinții și bunicii adoptivi își iubesc la fel de mult copiii. Stabilim o relație emoțională și spirituală cu acești copii pe care îi considerăm ca fiind „ai noștri”.”
Iar afirmațiile următoare le consider adevărate atât în iubirea pentru proprii copii, pentru copiii adoptați cât și pentru orice altă ființă pe care o iubim (părinte, soție, frate, prieten etc.): „Suntem dispuși să cheltuim timp, energie și bani pentru a contribui la fericirea lor. Vrei ca ei să învețe și să își dezvolte potențialul. Dorim să realizeze lucruri mărețe în viață. Suntem dispuși să dăruim mult din noi înșine pentru a le îmbunătăți viețile. Îi iubim.”
„Dorința de iubire este cea mai profundă nevoie emoțională a noastră, începând din copilărie și pe tot parcursul vieții. Dacă ne simțim iubiți de persoanele importante din viața noastră, lumea este luminoasă și suntem liberi să ne dezvoltăm interesele și să avem o contribuție pozitivă în lume. Dar dacă nu ne simțim iubiți de persoanele importante din viața noastră, atunci lumea începe să ni se pară întunecată și acest întuneric pe care îl percepem se va reflecta și în comportamentul nostru.”
Referitor la iubirea divină autorul spune: „Cred că iubirea părintească este o reflexie a iubirii divine. În ochii lui Dumnezeu, noi suntem copii Săi iar El ne iubește așa cum și noi ne iubim copiii. ... De asemenea ne-am aștepta ca oamenii să fie capabili să răspundă iubirii lui Dumnezeu. Cercetările au arătat nu doar că oamenii au potențial pentru a răspunde iubirii lui Dumnezeu, dar că, în realitate, ei nu sunt pe deplin mulțumiți până când nu au realizat o legătură de iubire cu Dumnezeu.”
Din afirmațiile de mai sus deducem că iubirea este o relație reciprocă, fie că se manifestă între oameni fie între oameni și divinitate. Această carte, plecând de la relațiile de iubire între oameni, analizează iubirea dintre Dumnezeu și oameni ca relație reciprocă: „Oamenii au nevoie să restabilească „legătura de iubire” cu Dumnezeu, Tatăl lor ceresc. ... A-L cunoaște și a-L iubi pe Dumnezeu ar trebui să fie principalul nostru obiectiv; tot restul este doar muzică de fond.” (autorul este pastor!).
Așa cum afirmă autorul „scopul cărții de față este să-i aducă pe oameni mai aproape de Dumnezeu, astfel încât să Îi simtă iubirea infinită și apoi să o oglindească, pentru ca iubirea lor față de cei din jur să dea roade. A iubi și a fi iubit – ce poate fi mai important? ... Dacă ai credință în Dumnezeu și vrei să fii mai afectuos față de cei apropiați, atunci această carte îți va fi de folos. Dacă nu crezi în Dumnezeu, însă ești dispus să iei în considerare părerea cuiva care crede (și eu sunt dispus, dovadă este faptul că vă prezint esența acestei cărți!)... voi face toate eforturile necesare pentru a-ți respecta părerile și, în același timp,, îmi voi exprima propriile opinii cât mai clar cu putință.”
Am insistat pe argumentele autorului ca fiecare dintre noi să avem o relație de iubire reciprocă cu divinitatea, pentru a putea înțelege mai bine cele ce urmează. Este, dacă vreți, o „tehnică” de a recunoaște și împărtăși iubirea care poate fi aplicată în orice relație: părinți-copii, de cuplu, de prietenie etc.
Autorul are convingerea că există „cinci limbaje de bază ale iubirii. Pot exista multe „dialecte”, dar numai cinci limbaje.”Mecanismul prin care funcționează cele cinci limbaje este următorul: „Fiecare persoană are un limbaj primar al iubirii: asta înseamnă că unul dintre cele cinci limbaje ale iubirii îi vorbește mai profund la nivel emoțional. Când cineva vorbește limbajul meu primar, voi fi atras de persoana respectivă pentru că el sau ea vine în întâmpinarea nevoii mele primare de a mă simți iubit. Când o persoană nu vorbește limbajul meu primar, mă voi întreba dacă mă iubește cu adevărat, pentru-că, emoțional, nu voi fi atât de puternic conectat cu el/ea.”
3. Darurile A dărui este o modalitate universală de exprimare a iubirii, deoarece darurile sunt produsele unor gânduri așezate sub semnul iubirii. ... pentru unii oameni darurile sunt limbajul primar al iubirii. Pentru ei, nimic nu compară cu un cadou atunci când vine vorba să îi faci să se simtă mai iubiți. Darurile nu trebuie să fie scumpe.
4. Ajutorul Să faci ceva pentru o altă persoană, știind că acel ceva îi va face plăcere, este o modalitate de exprimare a iubirii. .. să gătești, să speli vasele, să tunzi iarba e... Lista poate fi infinită. Persoana care vorbește acest limbaj caută în permanență lucruri pe care le poate face pentru ceilalți. Pentru persoana al cărei limbaj primar al iubirii este ajutorul, cuvintele pot părea, într-adevăr, goale, dacă nu sunt însoțite de acțiune.
5. Contactul fizic Puterea emoțională a contactului fizic (nu ne referim aici la cel sexual ci la cel exprimat prin îmbrățișări, strângeri de mână, săruturi pe obraz, o mână pusă pe umăr etc. respectiv contact fizic de apreciere, de încurajare de bucurie și chiar tristețe, consolare ...)”
3. „Ce cer cel mai frecvent? ... Avem tendința de a le cere celorlalți acele lucruri care răspund nevoii noastre cele mai profunde de iubire.”
a. Recunoștința
i. Mulțumiri pentru lucruri
ii. Mulțumiri pentru oameni
iii. Mulțumiri pentru natură și pentru corpul tău unic
b. Lauda
i. Verbală
ii. Prin muzică
2. Timpul acordat:
a. Resurse tipărite
b. Mergând cu Dumnezeu (literalmente)
c. Un interval regulat de timp cu Dumnezeu
d. Să începi și să închei ziua cu Dumnezeu
3. Daruri:
a. Bani
b. Răspunde la nevoile fizice ale altor oameni
c. Cuvintele de îmbărbătare (poate fi foarte bine aplicat la „cuvinte de încurajare”!)
4. Ajutorul:
a. Ești la pensie? Folosește-ți timpul pentru Dumnezeu! (prefer pentru Oameni, cu riscul să-l supăr pe Dumnezeu)
b. Gătitul. (cred că acum înțeleg de ce unele persoane de vârsta a treia găsesc refugiul în gătit! Nu mai au nimic de transmis ca mesaj constructiv pentru semeni și se consolează (resemnează) cu acest subterfugiu! VÂRSTNICI, dacă aveți ceva pozitiv și constructiv de transmis omenirii, faceți-o cu cuvintele voastre, nu apelați la un lucru la care oricum nu vă pricepeți – gătitul! Aveți verticalitate și bun simț! Gătitul este pentru bucătari profesioniști! Femeile, în general și mamele, în special ȘTIU ACEST LUCRU! Nu fiți RIDICOLI!)
c. A construi. Aici chiar e greu! Dacă e vorba să construiești o cușcă pentru câinele de companie e una, dacă este vorba să construiești lucruri serioase (cum fac eu, cu toată modestia!), treci la punctul cu gătitul!
5. Contactul fizic:
a. Să îi atingi pe cei „de neatins”.
b. Misiuni în cadrul instituțiilor.
· Când Dumnezeu ne pedepsește în limbajul iubirii noastre, detaliat pentru fiecare din cele 5 limbaje !?!
· „De ce?” . Autorul încearcă o explicație pentru cei care caută un răspuns la întrebarea: „Dacă Dumnezeu este iubire, atunci de ce îi lasă pe copii Lui să sufere atât de tare?” „No comment!”
· Pentru fiecare persoană iubită se aplică varianta pentru voi și pentru ea și apoi se confruntă ( pe același formular);
· Dacă aveți două sau mai multe variante (din cele cinci) la care aveți aceiași valoare, analizați „detalii” din fiecare aspect, care pot face diferența și „rafinați” scala! Adăugați subdiviziuni, în așa fel încât să puteți diferenția și alege doar o singură variantă! Dar aveți în vedere că variantele care sunt foarte apropiate le puteți folosi alternativ, ceea ce vă va crea un „avantaj” prin diversitate!
Ceea ce urmează poate fi o explicație a faptului că, deși în foarte multe relații, părțile implicate (am folosit termenul „părți” și nu „parteneri” deoarece doresc să surprind generalitatea problemei, aplicată la o gamă cât mai largă de relații: părinți-copii, soți, prieteni etc.) susțin că se iubesc reciproc, de foarte multe ori, declarat sau nu, există o mare doză de insatisfacție în acea relație: „În multe relații umane, problema este că o persoană vorbește un anumit limbaj al iubirii și se întreabă de ce altă persoană, cu un limbaj (de bază, primar) al iubirii diferit, nu înțelege. ... Relațiile umane sunt mult îmbunătățite ... și devin chiar mai profunde când învățăm să vorbim limbajul iubirii celuilalt.”
„Cele cinci limbaje ale iubirii:
1. Cuvintele de încurajare Utilitatea cuvintelor pentru a încuraja o altă persoană este o modalitate esențială de exprimare a iubirii. Încurajările se pot concentra pe comportamentul, înfățișarea sau personalitatea persoanei în cauză. Cuvintele pot fi rostite, scrise sau chiar cântate.
2. Timpul acordat „... înseamnă să îi oferi cuiva întreaga ta atenție. ... Nu contează activitatea, ci faptul că petreci timp împreună (aici fac observația că este vorba și despre „calitatea” timpului petrecut împreună). Când îi acorzi cuiva timp, îi dăruiești o parte din viața ta. Aceasta este o modalitate profundă de comunicare a iubirii.3. Darurile A dărui este o modalitate universală de exprimare a iubirii, deoarece darurile sunt produsele unor gânduri așezate sub semnul iubirii. ... pentru unii oameni darurile sunt limbajul primar al iubirii. Pentru ei, nimic nu compară cu un cadou atunci când vine vorba să îi faci să se simtă mai iubiți. Darurile nu trebuie să fie scumpe.
4. Ajutorul Să faci ceva pentru o altă persoană, știind că acel ceva îi va face plăcere, este o modalitate de exprimare a iubirii. .. să gătești, să speli vasele, să tunzi iarba e... Lista poate fi infinită. Persoana care vorbește acest limbaj caută în permanență lucruri pe care le poate face pentru ceilalți. Pentru persoana al cărei limbaj primar al iubirii este ajutorul, cuvintele pot părea, într-adevăr, goale, dacă nu sunt însoțite de acțiune.
5. Contactul fizic Puterea emoțională a contactului fizic (nu ne referim aici la cel sexual ci la cel exprimat prin îmbrățișări, strângeri de mână, săruturi pe obraz, o mână pusă pe umăr etc. respectiv contact fizic de apreciere, de încurajare de bucurie și chiar tristețe, consolare ...)”
Ați luat cunoștință mai sus de cele cinci limbaje de bază ale iubirii. Fiecare dintre noi le „vorbește” pe toate dar fiecare dintre noi avem unul singur de bază, la care suntem sensibili emoțional, și care ne dă semnalul că persoana care ne vorbește pe această „limbă” ne iubește. La rândul nostru trebuie să descoperim pentru fiecare persoană care contează în viața noastră care este limbajul iubirii de bază al acesteia și să îl utilizăm în relația cu ea.
Fiecare dintre noi avem un „rezervor al iubirii”. Acest lucru înseamnă, de fapt, că acumulăm emoțional semnale ale iubirii dar și transmitem. Rezultanta lor este acest „rezervor emoțional” care, ca și un rezervor de combustibil al unui autoturism, este nevoie să fie încărcat periodic. „Tot așa, „rezervorul de iubire” al unei persoane trebuie să fie umplut regulat. Cheia pentru a vă asigura că soțul/soția, copii și părinții voștri se simt iubiți este să descoperiți limbajul de iubire al fiecărei persoane și să îl vorbiți permanent. Dacă vorbiți limbajul primar al iubirii cuiva, (cât mai des dacă nu chiar permanent!), rezervorul de iubire al acelei persoane va rămâne plin și ea va fi sigură de dragostea pe care i-o purtați. Apoi puteți presăra și celelalte limbaje primare ... Totuși, dacă nu vorbiți limbajul primar al iubirii unei persoane, aceasta nu se va simți iubită, chiar dacă vorbiți unele dintre celelalte limbaje. Rezervorul său de iubire rămâne gol.”
Acest concept seamănă izbitor cu un altul promovat de Organizația Gallup și anume acela al „găleții pline” (îl găsiți detaliat în cartea „Cât de plină ți-e găleata Strategii pozitive pentru muncă și viață” ,Tom Rath & Donald O. Clifton, Editura Allfa, București, 2007: „Fiecare dintre noi are o găleată invizibilă. Ea este permanent umplută sau golită, în funcţie de ceea ce alţii spun despre noi sau de comportamentul lor faţă de noi. Atunci când găleata ne este plină, ne simţim extraordinar. Când este goală însă, cădem pradă deznădejdii şi ne simţim îngrozitor. De asemenea, fiecare dintre noi are asupra sa o cană invizibilă. Când folosim această cană pentru a umple găleţile celor din jurul nostru – vorbind sau acţionând în aşa fel încât să le înmulţim stările sufleteşti pozitive – ne umplem în acelaşi timp şi găleata noastră. Când însă folosim această cană pentru a şterpeli din găleata altora […] ne diminuăm pe noi înşine.” – text preluat de pe site-ul de vânzare al cărții: http://www.all.ro/cat-de-plina-ti-e-galeata.html ).
„Pornesc de la premisa că limbajele iubirii observate în relațiile umane reflectă, toate, diferite aspecte ale iubirii divine. Dacă oamenii sunt cu adevărat creați după chipul lui Dumnezeu și dacă oamenii au cinci limbaje distincte ale iubirii, atunci ne-am aștepta să găsim toate aceste limbaje ale iubirii exprimate în caracterul și natura lui Dumnezeu. Într-adevăr, Dumnezeu vorbește toate limbile, prin urmare nu este surprinzător să descoperi că El comunică fluent în fiecare din cele cinci limbaje al iubirii. Totuși, oamenii au tendința să fie mai receptivi atunci când descoperă că El vorbește limbajul lor primar.”
Dacă este să respectăm logica autorului ar trebui să ne așteptăm ca atunci când Dumnezeu ne arată că ne iubește (și asta ar trebui să se întâmple mereu, nu?) să ne așteptăm la semnale pe limbajul nostru primar. Ar trebui, de aceea, să ne cunoaștem foarte bine limbajul nostru primar (autorul ne arată în continuare cum să facem acest lucru) și să ne creăm abilitatea ca, din toate mesajele de iubire primite pe limbajul nostru primar, să distingem care sunt acelea venite de la divinitate! Autorul nu ne dă informații așa ceva!!!
Am conceput un model, pe care îl atașez la articol, cu care să faceți primul pas în a stabili care este limbajul vostru primar și care este limbajul primar, pentru fiecare din ființele iubite (inclusiv divinitatea!). Este un model simplu! Realitatea este mult mai complexă și, implicit, abordarea d-vs trebuie să fie pe măsură! Adică, va trebui să faceți acest exercițiu (nu îi spun „test”) pentru fiecare persoană iubită din viața voastră (în trecut, dacă este posibil, în prezent și, să nu neglijați, viitorul!). chiar dacă nu îl luați în serios, cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, vă va da serios de gândit! Mai ales dacă aveți ceva de salvat în relația voastră, „de iubire”, indiferent cu cine !!!
Hai să vedem cum putem să ne descoperim(în opinia autorului) limbajul primar al iubirii ! (De fapt, asta ne doream – cel puțin eu! – de la începutul cărții!). Autorul ne sugerează, pentru a descoperi care este propriul nostru limbaj primar de iubire, să ne adresăm trei întrebări-cheie. Iată-le:
1. „Cum îmi exprim cel mai frecvent iubirea pentru alte persoane?” Esența acestei întrebări este că „le dai celorlalți ceea ce ți-ai dori să primești și tu”.
2. „Care sunt lucrurile de care mă plâng cel mai frecvent? Motivele pentru care te plângi indică nevoia ta emoțională profundă de iubire.”3. „Ce cer cel mai frecvent? ... Avem tendința de a le cere celorlalți acele lucruri care răspund nevoii noastre cele mai profunde de iubire.”
„Dacă răspunzi cu atenție la aceste trei întrebări, vei descoperi care este limbajul primar al iubirii tale în relațiile interumane” dar „este foarte posibil ca același lucru să fie valabil și pentru relația ta cu Dumnezeu.”
Cu siguranță vă întrebați „De ce să afli care este limbajul iubirii tale?” Autorul ne dă două motive:
1. „Te înțelegi mai bine. ... A-ți cunoaște limbajul primar al iubirii este de ajutor pentru a te înțelege mai bine ... înțelegi de ce unele aspecte ale relației tale cu Dumnezeu (ar trebui și cu celelalte persoane pe care le iubim și/sau de la care așteptăm dragoste! )par atât de firești și te ating atât de profund sufletește.” (este foarte superficial și ambiguu după părerea mea!)
2. „Devii mai priceput la a-i înțelege și a-i ajuta pe ceilalți credincioși” (scuzați-mă dar afirmația este „formă fără fond”! Cum devii mai priceput în a-i înțelege pe alții și cum îi poți ajuta, credincioși sau nu? Dacă vrei să îți spună fie nu știu și atunci este excrocherie, sau nu vor decât contra cost – te invită la ședințe de „consiliere” și atunci este mercantilism pur, ce nu are nici în clin nici în mânecă cu divinitatea!Să trecem la următoarele „povețe”! Se intitulează „Vorbește noi dialecte ale iubirii”. Ceea ce am apreciat în mod deosebit la acest capitol a fost afirmația „Oamenii sunt, prin firea lor, creativi. Dacă ne utilizăm creativitatea, viața devine mai antrenantă și mai puțin previzibilă.” Și din punctul meu de vedere care studiez creativitatea „din greu” (și voi prezenta studii pe această temă!), utilizarea creativității trebuie să devină o rutină pentru fiecare! Analizați acest aparent nonsens: creativitatea presupune ieșirea din rutină dar ea înseși, această ieșite din rutină, trebuie să devină o rutină! Este, de fapt, singura cale după părerea mea, de a progresa!
Revenind, în acest capitol autorul ne prezintă, pentru fiecare din cele cinci limbaje fundamentale ale iubirii, variante care, chiar dacă nu au impactul limbajului fundamental, pot fi totuși de ajutor în diferite situații. Voi face doar o enumerare urmând ca, în funcție de interesul pe care îl manifestați pentru această problematică, să vă procurați cartea și să aprofundați!
„Dialecte ” ale limbajelor fundamentale ale iubirii (fără a intra deloc în detalii!):
1. Cuvinte de încurajare:a. Recunoștința
i. Mulțumiri pentru lucruri
ii. Mulțumiri pentru oameni
iii. Mulțumiri pentru natură și pentru corpul tău unic
b. Lauda
i. Verbală
ii. Prin muzică
2. Timpul acordat:
a. Resurse tipărite
b. Mergând cu Dumnezeu (literalmente)
c. Un interval regulat de timp cu Dumnezeu
d. Să începi și să închei ziua cu Dumnezeu
3. Daruri:
a. Bani
b. Răspunde la nevoile fizice ale altor oameni
c. Cuvintele de îmbărbătare (poate fi foarte bine aplicat la „cuvinte de încurajare”!)
4. Ajutorul:
a. Ești la pensie? Folosește-ți timpul pentru Dumnezeu! (prefer pentru Oameni, cu riscul să-l supăr pe Dumnezeu)
b. Gătitul. (cred că acum înțeleg de ce unele persoane de vârsta a treia găsesc refugiul în gătit! Nu mai au nimic de transmis ca mesaj constructiv pentru semeni și se consolează (resemnează) cu acest subterfugiu! VÂRSTNICI, dacă aveți ceva pozitiv și constructiv de transmis omenirii, faceți-o cu cuvintele voastre, nu apelați la un lucru la care oricum nu vă pricepeți – gătitul! Aveți verticalitate și bun simț! Gătitul este pentru bucătari profesioniști! Femeile, în general și mamele, în special ȘTIU ACEST LUCRU! Nu fiți RIDICOLI!)
c. A construi. Aici chiar e greu! Dacă e vorba să construiești o cușcă pentru câinele de companie e una, dacă este vorba să construiești lucruri serioase (cum fac eu, cu toată modestia!), treci la punctul cu gătitul!
5. Contactul fizic:
a. Să îi atingi pe cei „de neatins”.
b. Misiuni în cadrul instituțiilor.
Nu am intrat în niciun fel de detalii. Le găsiți în carte! Găsiți, de asemenea lucruri despre „Limbajele iubirii și disciplina lui Dumnezeu”. Nu intru în detalii! Vă las pe voi să citiți despre:
· Severitatea plină de iubire a lui Dumnezeu !?!· Când Dumnezeu ne pedepsește în limbajul iubirii noastre, detaliat pentru fiecare din cele 5 limbaje !?!
· „De ce?” . Autorul încearcă o explicație pentru cei care caută un răspuns la întrebarea: „Dacă Dumnezeu este iubire, atunci de ce îi lasă pe copii Lui să sufere atât de tare?” „No comment!”
Atât am avut de prezentat și comentat. Restul găsiți în carte!
Mi-am permis să întocmesc un chestionar ( în anexă) care să vă ajute, pe voi și pe persoanele iubite (inclusiv divinitatea), să vă găsiți limbajul iubirii voastre și pe cel al persoanelor care (credeți că) vă iubesc, pentru a vă armoniza și a vă crea o viață plină de mulțumire!
Indicații pentru aplicarea chestionarului:
· Se aplică pentru fiecare persoană iubită;· Pentru fiecare persoană iubită se aplică varianta pentru voi și pentru ea și apoi se confruntă ( pe același formular);
· Dacă aveți două sau mai multe variante (din cele cinci) la care aveți aceiași valoare, analizați „detalii” din fiecare aspect, care pot face diferența și „rafinați” scala! Adăugați subdiviziuni, în așa fel încât să puteți diferenția și alege doar o singură variantă! Dar aveți în vedere că variantele care sunt foarte apropiate le puteți folosi alternativ, ceea ce vă va crea un „avantaj” prin diversitate!
Închei, pentru destindere, cu o variantă ipotetică: dacă pentru iubita mea limbajul de bază este „Ajutorul” și îi umplu „rezervorul” cărând gunoiul, iar eu cred că se simte iubită dacă îi fac „Daruri”, soluția „corectă” este să îi dăruiesc, „frecvent”, o găleată cu gunoi! Doamnelor, vă rog să mă iertați! Există și reciproca! Vă provoc să o găsiți!
Vă iubesc!
There are no reviews yet.